• Gritta Maes

Mag ik je voorstellen: schildpad Keya

Keya, zo heet ze. De rustige, geduldige, wijze en immer goedlachse vriendin van eekhoorn Nootje.


Er zijn er mij velen vooraf gegaan om een (kinder)boek te schrijven met een schildpad in de hoofdrol. 'Kleine schildpad en de grote zee', 'Een schildpad was zijn schildje kwijt', 'De zeven geheimen van de schildpad' en 'De slimme schildpad' zijn slechts een greep uit het grote aanbod. Stuk voor stuk prachtig geïllustreerde boeken. Het vermoedelijk oudste verhaal met een schildpad in de hoofdrol is 'De haas en de schildpad'. Dat is een fabel, uit een verzameling fabels over dieren, die door de Griekse slaaf Aesopus omstreeks de 6e eeuw voor Christus zouden zijn geschreven.


Waarom ik voor een schildpad kies voor dit boek? 'Schildpadtijd' wordt een boek waarin op luchtige wijze mindful levenslessen verweven worden voor kinderen en hun begeleiders. Een mindful levenshouding is er eentje waarin o.a. deze eigenschappen gevormd worden:

- geduldig, nieuwsgierig en stil zijn;

- rustige plek in jezelf vinden;

- aandacht hebben voor de dingen en gebeurtenissen in en om je heen;

- vertragen;

- kunnen loslaten;

- veranderlijkheid omarmen;

- liefdevolle vriendelijkheid beoefenen;

- dankbaarheid uitspreken.

Eigenschappen waarvan er enkelen toegedicht worden aan de schildpad. Het is bovendien een dankbaar dier om te schetsen en te illustreren.


Keya betekent trouwens 'schildpad' in de Sioux-taal, een taal gesproken door stammen uit South - Dakota in Amerika. Vele oorspronkelijke bewoners van Amerika spreken over Amerika als het schildpadeiland. De schildpad is er de drager van de wereld. Mens en dier lopen op haar schild, bomen en planten groeien op haar schild. rivieren en stromen over haar schild. Ze staat symbool voor onze moeder aarde die ons het leven schenkt.


Keya neemt in het boek de rol van de wijze en oudere op. Ze staat de jonge, dartele en onstuimige eekhoorn Nootje bij in het avontuur dat 'leven' heet. Net zoals kinderen die nood hebben aan ervaren, liefdevolle en geduldige personen aan hun zijde, waarbij ze zich veilig en geborgen bij voelen. Waarbij ze zichzelf bij kunnen zijn. Waarbij de boog niet altijd strak gespannen staat. Waarbij ze op subtiele wijze ingewijd worden in mindful levenslessen, die ze kunnen ontwikkelen op hun tempo. Schildpadtijd is de tijd die het kind met de begeleider neemt, om te zitten, te zijn, te verbinden met zichzelf en de ander, te genieten van het moment met al de zintuigen.


Schildpadtijd die ook elke keer aan bod komt in de Lief voor je lijf-lessen voor kleuters, lagere schoolkinderen en hun (groot)ouders. Dus als je er eens van wilt proeven, kom eens meedoen.
38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven