• Gritta Maes

Mag ik je voorstellen: eekhoorn Nootje

Bijgewerkt: mrt 7

Ik zat in de zon, die nu eind februari overvloedig schijnt, een ochtendmeditatie te doen. Klinkt me daar een bekend geluid in de oren. En ook al hoor ik het bijna dagelijks, ik kan er niet genoeg van krijgen. 'Tsjak, tsjak, tsjak'. Meneer of mevrouw eekhoorn komt eraan. Sinds ik de twee hoofdpersonages (of in het geval van dieren, diersonages?) helder voor ogen heb van het boek dat ik schrijf, een schildpad en een eekhoorn, is elke eekhoorn die ik zie 'Nootje'. Dus ik kreeg het gezelschap van Nootje. Boven mijn hoofd sprong hij van de inlandse eik naar de dunne, zwiepende takken van de berk. Een staaltje van acrobatie waar ze bij Cirque du Soleil wat van kunnen leren. Bij elke 'tsjak' schokte zijn staart ook kort maar krachtig. Daar zat hij en daar zat ik, vol bewondering toe te kijken. Wat knabbelen aan een knopje, gewoon stilzitten en rondkijken. Zag hij me staan? Ik had de indruk dat hij even in mijn ogen keek en bleef staren. Waarom een eekhoorn als vriend voor schildpad Keya? Ik vind eekhoorns zo veelzijdig en vingervlug, zo prachtig van pels en pluimoren. Ik zocht ook een karakter dat afsteekt tegen de bedachtzame en trage schildpad. Er wonen er een aantal in de stukjes bos in de achtertuinen van ons en onze buren. Dus veel observatiemateriaal. De nootjes zijn niet aan te slepen. Ze verdwijnen van zodra ik er in een speciaal eekhoornhuisje achterlaat. En van de hazelnoten vorige herfst hebben wij ook niet veel gezien. De populatie breidt zich uit jaar na jaar. Het is blijkbaar goed vertoeven bij ons. Dus eekhoorns zijn een dankbaar dier om over te schrijven en om ze te tekenen. Want ik zal ook de illustraties verzorgen bij dit boek dat 'SCHILDPADTIJD - Mindful en nootzakelijke levenslessen voor kinderen en hun begeleiders.' zal heten. Ben je benieuwd naar het ontstaan van het boek? Wil je weten wat schildpadtijd is? Vanaf nu kan je dit verhaal volgen via deze BLOG.

33 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven