• Gritta Maes

De framedrum

Bijgewerkt: 11 mrt 2020

In dit stukje krijgt de framedrum een podiumplaats.


Wat is een framedrum?

Een framedrum (in het Nederlands een lijsttrommel) is een trommel waarvan het vel over een ring, een brede hoepel of een smalle cilinder is gespannen. De diameter van het vel van een framedrum is groter dan de diepte van de trommel. Bij sommige modellen kunnen ook snaren achter het vel gespannen zijn. Ook kunnen ringen of schellen aan de trommel bevestigd zijn. Framedrums kunnen met de hand of met een stok bespeeld worden. Framedrums zijn één van de oudste instrumenten.


In de ban van de drum

De eerste keer dat ik een framedrum in handen kreeg was ik direct verkocht. Het bespelen ervan bracht me helemaal in het moment. Ik voelde me levendig en vreugdevol. Tijdens mijn huwelijksfeest kreeg ik een drum van hertenvel cadeau van een groep vriendinnen. Sinds die dag zijn er nog enkele 'modellen' bijgekomen. Een licht, vrolijk en klein reisexemplaar. Een zelfgemaakte en behaarde paardendrum met een wispelturiger karakter (gevoeliger voor vocht en droogte) die ik vooral bij klankheling- en meditatiemomenten inzet voor mezelf en anderen. Een grote moederdrum waar je met meerdere mensen op kunt spelen, met een diep en galmend geluid. Hun klanken bieden troost, gronden, wekken energie en vreugde op, trillen geblokkeerde emoties los en synchroniseren de werking van de beide hersenhelften met heel wat positieve effecten tot gevolg.


Het publiek bestaat afwisselend uit onze kat, mijn man en kinderen, mijn buurvrouwen, de deelnemers van de Lief voor je Lijflessen, de Blijf bij je lijfworkshops en drumcirkels en de individuele klanksessies en toevallige passanten. De grootste bijval kreeg ik van een kudde koeien in Ierland. Een warm,dampend, stampend, nieuwsgierig en wat verlegen publiek.


Ben je nieuwsgierig geworden naar de klank van dit prachtinstrument? Welkom op een van de Temenosactiviteiten.


69 keer bekeken0 reacties