• Gritta Maes

Mindfulnessmeditatie voor volwassenen: Voelend Lijf

Bijgewerkt: 23 apr 2020

Deze foto nam ik enkele jaren geleden op een lente-ochtend. Het is een zicht op de Steestraat, een ongerept stukje natuur vlakbij mijn huis. Ondertussen zijn er al enkele waterwilgen en populieren gesneuveld maar de charme van deze doorgang blijft. Zeker nu, in deze Covid - 19 periode, waarin we onze uitstapruimte beperkt zien, zijn al deze groene plekjes vlakbij van groot mentaal en fysiek belang. Nog nooit eerder zag ik er zoveel wandelaars, lopers en fietsers passeren. We worden allen gedwongen om onze directe omgeving te verkennen en dat is een goede zaak. We kunnen uitstappen maken in de wereld om ons heen, maar in dit stuk wil ik me richten op onze innerlijke wereld. Die van ons lijf met zijn gevoelens, emoties, gedachten en fysieke gewaarwordingen. Ons lijf waar we zoveel van verlangen en het uiterste van vragen. Een lijf dat we als vanzelfsprekend beschouwen tot het aangeeft dat het moe of ziek is. Dan 'voelen' we het en zouden er alles aan doen om de ziekte, het ongemak en de last die het veroorzaakt te laten verdwijnen. Je bewust worden van dit wonderbaarlijke lijf, er bij momenten de volle aandacht aan schenken vanuit mildheid, zonder te oordelen over wat je opmerkt, voelt en denkt, dat is mindfulness.


Ik heb een tweetal weken de tijd nodig gehad om te ontdekken waar ik mijn steentje kan bijdragen.

Alle Temenosactiviteiten verdwenen uit de agenda. Zoveel plannen voor de nieuwe praktijkruimtedie nog niet tot uitvoer gebracht kunnen worden. Ik liep wat verloren en mijn geduld werd en wordt nog steeds op de proef gesteld. De jarenlange mindfulnessbeoefening blijkt nu zijn vruchten af te werpen. Ik kan voluit zeggen dat ik een tevredener, evenwichtiger en milder mens geworden ben.

De innerlijke criticus mag meer en vaker een toontje lager zingen.


Ik wens jou ook een manier toe om om te kunnen gaan met de vele hoogtes en laagtes die dit leven je voorschotelt. Of dit nu mindfulnessbeoefening is, een sport die je beoefent, muziek die je beluistert, een goed gesprek dat je voert, een sterke band die je hebt met een dier...ieder doet het op zijn wijze.

Je kunt kennis maken met mindfulness via de ingesproken meditatie 'Voelend lijf'. Zomaar, omdat ik voel dat dit de bijdrage is die ik kan leveren aan het grotere geheel. Je vindt hem onder de hoofding 'Volwassenen' op deze website. Wil je hem vaker beluisteren? Contacteer me dan. Je krijgt hem dan per mail doorgestuurd.

Het ga je goed.

Gritta

26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven