Mindfulness voor beginners

Groepstraject

Waarom Mindfulness beoefenen?

 

Om gezond te blijven wordt vaak de nadruk gelegd op het fysieke aspect: gezonde voeding nuttigen en voldoende bewegen. Er is evenwel nog een gebied dat onderbelicht blijft: de mentale gezondheid. 

Die mentale weerbaarheid van velen wordt vaak en zeker in deze Coronatijden, op de proef gesteld. Depressieve klachten en stress steken de kop op met alle nare gevolgen van dien. Met de hulp van zorgverleners en naasten kan er al heel wat leed verlicht worden. 

Toch kan je deels zelfredzaam worden. Mindfulnessbeoefening leert je omgaan met de hoogtes en laagtes die bij het leven horen. Het is een methode/training die je leert opmerkzaam te zijn voor wat er zich hier en nu aandient, zonder hierover te oordelen. Regelmatige oefening in ‘aandachtig zijn’ kan heel wat positieve effecten teweegbrengen. Je leert beter grenzen aangeven, piekert minder, slaapt beter (in), ondervindt minder stress, leert anders omgaan met hevige emoties, de geheugencapaciteit en het concentratievermogen verbeteren, depressieve klachten verminderen en zelfaanvaarding wordt gestimuleerd. Ook mensen die met chronische pijn te leven hebben kunnen bij deze training baat hebben. 

Je leert jezelf beter kennen. Je gedachten, gevoelens, fysieke en zintuiglijke gewaarwordingen worden onder de loep genomen met liefdevolle aandacht.

 

Opbouw van de lessen

We starten in stilte en nemen de tijd om toe te komen in ons lijf m.b.v. zachte stretchings ondersteund door aangepaste muziek en/of live klank. Dan komt er een theoretisch stuk, gevolgd door het (in)oefenen van mindfulnessmeditaties. Vervolgens komt er moment om ervaringen uit wisselen en vragen te stellen. Ook het huiswerk wordt besproken. Afsluiten doen we met een thee, die we op mindful wijze drinken.

 

Les 1: Wat is mindfulness wel en niet?

          Formele en informele meditatie

          Eerste stappen in mindfulnessmeditatie o.a. 3 - minutenmeditatie

Les 2: De ademhaling als anker: 1ste hulp bij (hevige) emoties en pijn

          Ademhalingsoefenngen om te ontspannen

          Mindful ademen

Les 3: Mindfulness van het lichaam

           De weldaad van zachte stretching/yoga

           Bodyscan en wandelmeditatie (binnen en buiten)

Les 4: Het apenbrein: mindfulness van ons denken

           Geloof niet altijd wat je denkt

           De innerlijke criticus ontmaskeren

Les 5: Mindfulness van onze gevoelens/emoties

          Liefdevolle vriendelijkheid voor onszelf cultiveren

Les 6: Mindfulness van onze zintuigen

           Ik hoor, proef, voel en zie helder

           Keuzeloze opmerkzaamheid

Les 7: Terugkommoment

           Uitwisselen van ervaringen, vragen stellen

           Herhalen van enkele meditaties + een nieuwke

 

De bijdrage is 340 euro of voorhand te betalen of op aanvraag, in schijven.

Wat ontvang je hiervoor?

- 6 mindfulnesslessen van 2,5 uren en 1 terugkommoment van 2 uren.

   Dat zijn 17 uren aan 20 euro per uur.

- Een oefenmapje

- Ingesproken meditaties

- Quasi persoonlijke begeleiding (door kleine groep)

- Contact tussendoor via mail of Whattsapp

- Indien je dit serieus neemt en je je na de reeks blijft inzetten om een mindful leven te leiden,       met alle voordelen van dien, dan is deze investering voor het leven.

 

Van zodra er zich 3 deelnemers aanmelden, worden de 7 data vastgelegd op momenten die geschikt zijn voor elke deelnemer. Dat kan ook overdag of in het weekend op zaterdag- of zondagnamiddag zijn.

Wens je eerst kennis met mij en mijn werkwijze te maken? Dat kan zeker. Contacteer me en dan leggen we een moment vast waarop je langskomt. Zo'n kennismaking duurt een half uur en kost 10 euro. Of doe mee aan een Mindful natuurbad, tijdens de welke je al wandelend mindfulness leert kennen.

 

De lesgeefster en de plek

 

Gritta Maes, gedreven mindfulnessbeoefenaar, mindfulnesscoach en ervaringsdeskundige op het vlak van depressie en chronische pijn, geeft deze lessenreeks. Ze geeft ook individuele coachings aan kinderen en volwassenen.

De lichtrijke praktijkruimte in Tremelo is splinternieuw met vloerverwarming voor op frissere dagen. Er is voldoende verluchtingsmogelijkheid en ruimte om op veilige afstand van elkaar te zitten. 

​© 2017 by Temenos tom.gritta@skynet.be